Början på den röda tråden

Du behöver ha en röd tråd i ditt framträdande för att publiken ska känna att det är logiskt och inte bara fakta, argument och berättelser staplade på varandra. Det finns några olika metoder för hur man får ordning på innehållet i sin presentation. Här beskriver jag några, välj den du tycker passar ditt material bäst.

  • Den första metoden – att tänka tvärtom mot vad man är van vid – är som metod sett den enklaste, men kan vara nog så knepig att få till i praktiken.
  • Den andra handlar om att mottagarna måste förstå problemet för att inte ifrågasätta lösningen, vilket i och för sig alltid gäller oavsett vilken metod du använder, men här är den formulerad som en metod Jag kallar den reklamfilmsmetoden.
  • Den tredje och äldsta, men fortfarande helt aktuella, är grekernas gamla retoriska kurva. I den här kursen hittar du en ganska kort förklaring av den.

Oavsett vilken av ordning-metoderna du gillar bäst kan du ha nytta av det här inledningsknepet för att så snabbt som möjligt skapa välvilja, nyfikenhet och trovärdighet. Le stort, ha ögonkontakt med så många du kan i publiken och säg något i stil med:

– Jättekul att se er alla! Jag lyckades få en jättenervös talare att göra en fantastiskt trovärdig och övertygande presentation. Det gjorde jag genom att jämföra en förtrollande presentation med att göra en riktigt god lasagne, och idag ska ni få lära er hur det går till.